NAGRODA

Dlaczego to robimy?

Wierzymy w bezinteresowne dobro i chcemy o tym mówić. Jesteśmy rodziną i przyjaciółmi Księdza Jana Kaczkowskiego, człowieka, który żył i chorował w wyjątkowy sposób, kochając ludzi, wykorzystując wiedzę naukową i doświadczenie własnej choroby do wprowadzania nowych standardów komunikacji z pacjentem. Chociaż działaniom Księdza Jana towarzyszyło wiele przeszkód, on sam zdawał się ich nie dostrzegać. Do dzisiaj nie wiemy czy to wpływ wady wzroku czy ogromnego serca.

Kogo szukamy?

Mówi się o nich, że to siłacze o wielkich sercach, złoci ludzie. Żyją obok nas, zmieniając świat na lepsze. Chociaż widzialni, często niezauważani. Działają wbrew logice, czasowi i prawom fizyki. Nie widzą przeszkód, choć ich uważne oczy dostrzegają potrzeby drugiego człowieka. Wyruszamy, by ich odnaleźć i pokazać światu! Zainspirowani życiem i pracą Księdza Jana Kaczkowskiego stworzyliśmy Nagrodę, której celem jest wyróżnienie wyjątkowych ludzi, odważnie i bezkompromisowo walczących o godność, równość i personalistyczne podejście do drugiego człowieka. Wbrew wszystkiemu, nie widząc przeszkód – zgodnie z ideami naszego patrona – Księdza Jana.

Dla kogo?

Dla osób, które z pasją, zaangażowaniem i miłością działają na rzecz innych ludzi. Dla osób, których praca czasem jest walką, które robią więcej niż inni. Nagrodę Okulary Ks. Kaczkowskiego – Nie widzę przeszkód tworzymy z myślą o: osobach indywidualnych, instytucjach, organizacjach pozarządowych, grupach nieformalnych działających zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami.

W jaki sposób wybieramy laureatów Nagrody Okulary Ks. Kaczkowskiego?

To od Waszych zgłoszeń zależy kto będzie miał szansę trafić do grona finalistów Nagrody Okulary Ks. Kaczkowskiego. Aby zgłosić kandydaturę wystarczy wypełnić i przesłać formularz zgłoszeniowy  Szczegółowy opis i kryteria wyboru znajdują się w treści Regulaminu Nagrody.  Kapituła Nagrody, głosując nad wyborem Finalistów stawia sobie za cel zachowanie obiektywizmu i najwyższych standardów oceny Kandydatów.

TERMINARZ

ETAP I

do 12 sierpnia

Zgłaszanie kandydatur do Nagrody przez Formularz zgłoszeniowy.

ETAP II

13 – 28 sierpnia

Prace nad wyłonieniem 10. kandydatów nominowanych do Nagrody.

ETAP III

29 sierpnia – 9 września

Przekazanie 10. nominacji. Prace Kapituły nad wyłonieniem Finalisty.

GALA

14 września

Gala Finałowa Nagrody Okulary Ks. Kaczkowskiego – Nie widzę przeszkód

PATRON

„Był taki facet: adoptowany Kaszuba, trochę dziwaczny, słabo widział, potykał się trochę, ale potrafił mówić zrozumiale, kochał ludzi i chciał zrobić coś dobrego. Chciałbym Was prosić, abyście o Nim nie zapominali”.
Józef Kaczkowski, ojciec księdza Jana Kaczkowskiego

Ksiądz Jan Kaczkowski (1977-2016), założyciel i dyrektor hospicjum w Pucku, duchowy opiekun umierających, doktor nauk teologicznych, zaangażowany bioetyk, pacjent onkologiczny. Żył i chorował w niezwykły sposób, wykorzystując wiedzę naukową i doświadczenie własnej choroby do wprowadzania nowych standardów komunikacji z pacjentem.

LAUREACI 2019

Oni nie widzą przeszkód

Paweł Grabowski

Laureatem I nagrody „Okulary ks. Kaczkowskiego. Nie widzę przeszkód” został Paweł Grabowski – krakowski chirurg, założyciel Fundacji Hospicjum Proroka Eliasza w Michałowie. Konsekwentnie, wbrew przeciwnościom, pomimo odległości i trudnych warunków od 7 lat pomaga swoim hospicyjnym pacjentom godnie odchodzić. Jak sam opowiada, wszystko zaczęło się po poważnym kryzysie zdrowotnym. Wtedy przewartościował swoje życie i zrobił specjalizację z medycyny paliatywnej.

Jolanta Bobińska

Laureatką II nagrody „Okulary ks. Kaczkowskiego. Nie widzę przeszkód” jest Jolanta Bobińska – założycielka Fundacji Dom w Łodzi. Od kilkunastu lat otacza opieką porzucone przez biologiczne rodziny, chore i niepełnosprawne dzieci. Dom w Łodzi to bezpieczne i pełne miłości miejsce, w którym Jolanta Bobińska, zwana Ciocią Jolą, dba o rozwój podopiecznych, zapewniając im leczenie i rehabilitację. To nietypowe miejsce, w którym dzieci mają zapewnioną całodobową opiekę medyczną i codzienną rehabilitację.

Paweł Bilski

Laureatem III nagrody „Okulary ks. Kaczkowskiego. Nie widzę przeszkód” został Paweł Bilski. W 2013 roku zmarł jego brat Karol, który miał Zespół Downa. Rok po śmierci Karola, Paweł powołał do życia Fundację Oczami Brata. Najważniejszą misją organizacji jest „patrzenie na świat oczami brata”, oczami osób z niepełnosprawnością. Fundacja Pawła prowadzi dla swoich podopiecznych pracownie aktywizacji społecznej i zawodowej, warsztaty artystyczne czy projekty promujące twórczość szczególnie uzdolnionych osób z niepełnosprawnością.

ORGANIZATORZY

WSPÓŁORGANIZATORZY