Ks. Jana nie ma z nami już 5 lat… 28 marca 2021 r. minęła piąta rocznica Jego śmierci. By uczcić pamięć ks. Jana, 27 marca 2021 r. w kościele św. Jerzego w Sopocie odbyła się msza święta w Jego intencji. Zaplanowany był także coroczny koncert Polskiej Filharmonii Kameralnej Sopot pod dyrekcją Wojciecha Rajskiego, który – z uwagi na szczególną sytuację i aktualne obostrzenia – został przeniesiony.

Dziś znamy nową datę koncertu – odbędzie się on w najbliższą sobotę 29 maja. I z tego miejsca chcemy wszystkich Państwa na ten koncert zaprosić.

Koncert „Pamiętamy o Janie” to jeden z projektów Fundacji im. ks. Jana Kaczkowskiego, której celem jest szerzenie spuścizny po zmarłym kapłanie. Za życia ks. Jan budował relację na linii lekarz-pacjent, dbał
o godne życie z chorobą, był także pomysłodawcą i jednym z twórców puckiego hospicjum pw. św. Ojca Pio. Mówił o sobie „onkocelebryta” – sam zmagał się z nowotworem i chciał ze swoimi ideami dotrzeć do jak
najszerszego grona. Swoje założenia zrealizował z ogromnym sukcesem. Zmarł 28 marca 2016 r., a w drugą rocznicę jego śmierci działalność rozpoczęła Fundacja im. Ks. Jana Kaczkowskiego.

Zależy nam na pielęgnowaniu pamięci o księdzu Janie – to obok promowania edukacji w zakresie komunikacji medycznej, jedno z głównych założeń naszej Fundacji. Organizacja corocznego koncertu to symbol, którym chcemy pokazać naszą pamięć o nim. Zostaliśmy tu po to, by kontynuować Jego dzieło, dlatego wierzymy, że tego dnia Jan będzie z nami.

Wydarzenia odbędą się w Sopocie – zarówno Prezydent Miasta Sopotu Jacek Karnowski, jak i Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk wsparli tę inicjatywę. Cieszymy się, że lokalne władze współpracują z nami przy organizacji tego wydarzenia. To w Sopocie dorastał ks. Jan i zawsze był bardzo związany z tym miejscem. Kościół św. Jerzego, w którym odbędzie się koncert, to także ważne i symboliczne dla nas miejsce – tam właśnie znajduje się tablica upamiętniająca ks. Jana.

Koncert rozpocznie się 29 maja 2021 r. po wieczornej mszy świętej, ok. godziny 18:40. Podczas spotkania usłyszymy Polską Filharmonię Kameralną Sopot pod dyrekcją wybitnego dyrygenta Wojciecha Rajskiego.

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Bądźmy tego dnia razem – będzie pięknie!